Wat leert de eerste tien jaar van de Nationale Politie ons over de komende tien jaar?
Een decennium na de vorming van de Nationale Politie is het tijd om de balans op te maken. Wetenschappers, journalisten en politiemedewerkers blikken in dit boek kritisch terug op de eerste fase van deze nieuwe structuur en bieden een vooruitblik op de toekomst.
De bijdragen geven inzicht in de uitdagingen waarvoor de politie zich gesteld ziet. Een rechtsstaat die in toenemende mate kwetsbaar is, een sluimerende vertrouwenscrisis onder burgers. Maar ook de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de digitale stroomversnelling die zowel de boven- als onderwereld raakt.
Hierbij worden verschillende kansen gesignaleerd: in het streven naar meer diversiteit, het groeiende belang van de gebiedsgebonden politiezorg, andere sturing en de rol die kennis zou moeten spelen. Welke keuzes dienen zich aan voor de toekomst? Wat betekent dit voor het leiderschap, ook op strategisch niveau?
De bijdragen in ‘Onze politie in een kwetsbare rechtsstaat’ geven richting aan collega’s, partners en beleidsmakers die de politie in staat stellen om te kunnen blijven doen waar zij voor staat: waakzaam en dienstbaar zijn aan de waarden van de rechtsstaat.