Huisvesting is een marktgoed, een vastgoed. Dat hebben we via onze politieke, ideologische en economische bestuurders ooit beslist. Men kan tegenwerpen dat huisvesting fundamenteel een grondwettelijk recht is, net als onderwijs en gezondheidszorg. En dat huisvesting al even fundamenteel een maatschappelijke basisbehoefte is, net als onderwijs en gezondheidszorg.
De keuze om huisvesting en wonen te onderwerpen aan marktwetten heeft natuurlijk consequenties. Over die gevolgen van vermarkting en over de problemen die door die gevolgen veroorzaakt worden, gaat dit boek. Meer bepaald over één vraagstuk, met vele facetten: woon(on)betaalbaarheid.
In 2022 hebben parameters van de woon(on)betaalbaarheid alvast onverwachte opwaartse sprongen gemaakt: de inflatie, de intrest, de bouwprijzen en de energietarieven. De koop- en huurkosten van woningen verhogen, de budgetten van huishoudens verlagen. Wonen wordt er niet makkelijker op.
Hoe komt dat en wie kan wat doen?
Filip Canfyn, ingenieur-architect, heeft gewerkt als architect, aannemer, projectontwikkelaar, ambtenaar en DBFM-procescoach. Hij is nu senior advisor bij Rebelgroup. Hij mengt zich graag, gevraagd en ongevraagd, in het debat over wie waar en hoe zal wonen in welk maatschappelijk verhaal.
ISBN: 9789463714235