Heel wat cliënten worstelen met het zoeken naar hulpverleners voor hun terugkerende psychische problemen. Zij zijn vaak afgewezen of onvoldoende opgevangen in het reguliere hulpcircuit en zijn op zoek naar erkenning en steun. Het is een doelgroep met een complexe problematiek die steeds groter dreigt te worden. Kunnen hulpverleners zodanig contact maken met deze cliënten dat teleurstelling voorkomen kan worden? Lukt het om het spanningsveld tussen ervaren problemen en herstel op te pakken? Wat betekent dat dan voor diagnostiek en behandeling? Kunnen hulpverleners hierop inspelen? Wat betekent dat voor de persoonlijke ervaringen en gevoelens van zowel cliënten als hulpverleners?
Het boek besteedt aandacht aan het raakvlak tussen neuropsychologie en klinische factoren bij de hulpverlening en probeert de moeilijkheden te omschrijven die hulpverleners ervaren. In die zin is het geen boek dat handelt over diverse vormen van psychotherapieën, maar is het ondersteunend in de keuze daarvan.
Het boek is geschreven voor professionele hulpverleners die werkzaam zijn in het brede spectrum van de geestelijke gezondheidszorg of daarvoor in opleiding. Het is een onmisbaar naslagwerk om zicht te krijgen op de juiste aanpak.
Jo Vandermeulen is klinisch (neuro)psycholoog, supervisor diagnostiek en behandeling bij de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) en supervisor van schoolpsychologen. Hij was meer dan dertig jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg en revalidatie, doceerde bij diverse opleidingsinstellingen en publiceerde verschillende boeken en artikelen.