Wat is bewustzijn, waar komt het vandaan? Wat doet bewustzijn, waar moeten we het zoeken, waarom is er überhaupt bewustzijn? Met deze vragen over het verschijnsel bewustzijn houden filosofen zich al eeuwenlang bezig. Bewustzijn krijgt evenwel ook vanuit de wetenschap serieuze aandacht. Het gaat dan om wetenschapstakken als: cognitiewetenschap, informatiewetenschap, biologie, neurowetenschap, kwantumfysica en elektromagnetisme. De aandacht vanuit de wetenschap voor bewustzijn is nog weinig bekend en dit boek wil in deze leemte voorzien.
Dit boek geeft een overzicht van het denken over bewustzijn, in filosofie en wetenschap, zowel in het verleden als in de huidige tijd, in het Westen, zo ook in het Oosten. Het eindigt met het schetsen van een viertal perspectieven op bewustzijn: het alles-is-materie-perspectief, het alles-is-geest-perspectief, het co-existentie- en het vervlechtingsperspectief.
Bewustzijn is een voor velen boeiend onderwerp, niet alleen binnen de wereld van filosofie en wetenschap, maar zeker ook daarbuiten.
Wil van Esch deed in het werkzame leven onderzoek naar onderwijskundige vraagstukken. Eerder publiceerde hij over westerse en oosterse filosofie en vergeleek deze denktradities met elkaar.