Waarom handelen mensen zoals ze dat doen?
Het is de vraag die auteur en voormalig huisarts Bas van Egmond bezighield. Op zijn spreekuur kwamen mensen immers niet alleen met hun medische kwalen, maar ook met hun relationele, psychische en pedagogische problemen. Na een levenslange zoektocht is hij met dit boek tot een antwoord op die fundamentele vraag gekomen.
Het boek laat de grote verbanden zien tussen de hersenwetenschap en menswetenschappen. Dit stelt deze wetenschappen in staat om met elkaar te communiceren over psychische, relationele en maatschappelijke aangelegenheden. De auteur baseert zich op een theorie die in grote lijnen de werking van het brein beschrijft. Daarop voortbouwend geeft hij een opmerkelijke oplossing voor de grote vragen van de filosofie.
Bas van Egmond is 32 jaar huisarts geweest. Patiënten kwamen niet alleen op raadpleging met hun medische kwalen, maar ook met hun relationele, psychische en pedagogische problemen. Hij dacht veel na over de vraag waarom mensen doen en handelen zoals ze dat doen. In dit boek heeft hij geprobeerd een antwoord op die vraag te geven.
Bij de eerste uitgave:
“Een opmerkelijk boek … Hardcore filosofie, consequent doorgedacht, door een man die in zijn ambitie om alles in één neurofilosofisch systeem onder te brengen, achttiende-eeuws aandoet. Een homo universalis, waar vind je ze nog?" – Jannetje Koelewijn, NRC
ISBN: 9789463713528