Franse scholen in Nederland

Ontstaan en ontwikkeling vanaf de vijftiende eeuw tot het midden van de negentiende eeuw

Voorzijde
Achterzijde
32,00
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789463712125
Uitgever: Gompel & Svacina
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Nan L. Dodde
Druk: 1
Pagina's: 283
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2022
NUR: Geschiedenis algemeen Onderwijs en opvoeding

Onderwijshistorici hebben zich al veelvuldig bezig gehouden met de geschiedenis van het lager onderwijs en het onderwijs op universitair niveau. Aan het middelbaar onderwijs werd minder aandacht besteed, omdat deze vorm van onderwijs aanvankelijk uitgebreid lager onderwijs was.

De Franse school nam eerst als handelsschool, later als Frans-Duytsche school en als Franse kostschool de taak op zich om leerlingen kennis te laten maken met schoolvakken als onder meer boekhouden, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, Frans en Engels. Dit soort van scholen werd opgericht door particulieren en kon hooguit een enkele maal een geldelijke ondersteuning tegemoet zien van gemeentebesturen. De toename van Franse scholen in de achttiende eeuw dwong de landelijke overheid met wettelijke maatregelen orde te scheppen in de inmiddels chaotische onderwijssituatie waarin deze onderwijsinstellingen zich bevonden. De wet op het lager onderwijs van 1857 en de wet op het middelbaar onderwijs van 1863 maakten een einde aan het bestaan van de Franse school. Meteen brengt het boek ook een goed relaas van de tijd vooraleer Nederland en België hun eigen weg gingen.

Prof. em. dr. Nan L. Dodde werd opgeleid tot onderwijskundige. Hij was verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Utrecht. Zijn historische belangstelling leidde onder meer tot historisch-onderwijskundige publicaties over het onderwijs van Rotterdam, het joodse onderwijs in Nederland, het rijksschooltoezicht en de onderwijswetgeving. Naast diverse andere tijdschriftartikelen en boeken redigeerde hij met prof. dr. Wolfgang Schmale Revolution des Wissens? Europa und seine Schulen im Zeitalter der Aufklärung (1750-1825).