Kosmopolitisme – wereldburgerschap – lijkt een antwoord op grote en wereldwijde problemen als armoede, migratie en klimaatverandering. Kosmopolitisme kan ook een antwoord zijn op populistisch nationalisme en religieus fundamentalisme.
In dit boek ontrafelt Ralf Bodelier het kosmopolitische denken sinds de klassieke oudheid. Dat doet hij door grote kosmopolieten te vragen wat hun denken kan betekenen voor Grace Phiri, een extreem arme vrouw in het hedendaagse Malawi.
In boeiende essays neemt hij zijn lezers mee door het kosmopolitisme van Griekse cynici, Romeinse stoïcijnen, het 18de-eeuwse verlichtingsdenken, het 20ste-eeuwse joodse humanisme en het 21ste-eeuwse sociaalliberalisme.
De auteur constateert dat het kosmopolitisme niet alleen inspirerend en veelkleurig is, maar ook problematisch en tegenstrijdig. Zelf twijfelt hij of hij zich kosmopoliet kan noemen. En tóch pleit hij ervoor het wereldburgerschap niet af te schrijven. We moeten het beter doordenken en vooral praktisch toepasbaar maken. Wie over fundamentalisme en populisme spreken wil, kan over het kosmopolitisme niet zwijgen.
Ralf Bodelier studeerde geschiedenis en theologie en promoveerde als filosoof. Hij reist als journalist veelvuldig door het Midden-Oosten en Afrika, schreef een tiental boeken en doceert aan verscheidene onderwijsinstellingen. Hij schrijft essays voor de Groene Amsterdammer en verzorgt wekelijks een column voor het Financiële Dagblad. Hij is nauw betrokken zowel bij ‘World in Progress – Kenniscentrum van de Vooruitgang’ als bij ‘Stichting Ecomodernisme – het nieuwe denken over groei en groen’. Bovendien verzorgt hij cultuurhistorische rondleidingen door krottenwijken in Malawi en langs begraafplaatsen in Parijs.