‘Een depressie begint in de darmen!’, ‘Nieuwe bloedtest kan autisme detecteren!’, ‘Kattenliefhebbers lopen meer risico op schizofrenie!’, ‘Neusspray met knuffelhormoon helpt bij anorexia!’,… Kruiswoordraadsels kunnen volgens de media geen dementie voorkomen. Maar champagne blijkbaar wel.
We raken allemaal het noorden kwijt bij de stroom aan mediaberichten over psychisch welzijn, maar de impact van deze ‘weetjes’ op kwetsbare individuen is extra groot. Vaak versterken ze bestaande stereotypen. Stigmatisering is verweven in onze maatschappij en dat weerspiegelt zich in uitspraken die de media halen. Sommige psychiatrische ziektebeelden krijgen onterecht een angstaanjagend karakter, andere worden als onbenullig weggezet.
Met dit boek wil de website Gezondheid en Wetenschap de stigmatisering van psychische problemen en psychiatrische diagnoses in de media onder de aandacht brengen. Gezondheid en Wetenschap is een initiatief van het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam), een onafhankelijk, multidisciplinair en interuniversitair medisch-wetenschappelijk instituut. In dit boek bundelen we waan en wetenschap over veelvoorkomende psychische en psychiatrische problemen.
Aan ‘Champagne voorkomt dementie. Zin en onzin over psychisch welzijn’ werkten diverse medewerkers van Gezondheid en Wetenschap mee, onder leiding van arts-hoofdredacteur Marleen Finoulst.