Dit boek biedt (para)medici inzichten en handvatten die gericht zijn op het reduceren van angst bij kinderen.
Voor vele kinderen is bijvoorbeeld het ziekenhuis of de dokterspraktijk een onbekende plek. Ze hebben er geen goed beeld van. Op deze plaatsen worden vaak ook ‘vervelende’ (para)medische handelingen uitgevoerd. In combinatie met de grote fantasie van kinderen kan dit leiden tot angst, die een medische handeling kan hinderen. Door de focus te verleggen naar andere aspecten wordt deze angst veel beter hanteerbaar. Angst, pijn en stress staan niet los van elkaar. Een angstig kind ervaart meer pijn en de stress loopt snel op. Vanwege de grote samenhang tussen angst, pijn en stress wordt de overkoepelende term distress gebruikt. En die moet worden verminderd en het liefst helemaal worden weggenomen.
Het boek is verdeeld in een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte met voorbeelden, gebaseerd op ervaren casussen.
Sharon Vleugel-Ruissen is afgestudeerd als leerkracht basisonderwijs en spelbegeleider. Ze werkte in het regulier en speciaal basisonderwijs. Nu is ze medisch pedagogisch zorgverlener bij het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Eerder verscheen van haar het boek ‘Sensopathisch spel’.
Marlies Keijzer werkt als medisch pedagogisch zorgverlener in diverse ziekenhuizen in Zuid-Holland. In haar afstudeerjaar deed ze onderzoek naar angstreductie bij kinderen in een medische setting.