Armoede en armenzorg in Workum in de negentiende eeuw

Voorzijde
Achterzijde
24,50
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789463656979
Uitgever: Elikser B.V. Uitgeverij
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Marie-Anne de Harder
Druk: 1
Pagina's: 204
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2024
NUR: Geschiedenis algemeen

Marie-Anne de Harder beschrijft in dit boek heel concreet wat armoede in de negentiende eeuw betekende. Ze legt de nadruk op Workum, maar de situatie daar gold ook voor mensen elders in het land.

Ze begint met de economische situatie in Friesland in de negentiende eeuw en vertelt hoe het in die tijd in Workum was. Ook laat ze zien wat het betekende om in armoede te leven voor wat betreft voeding, kleding en huisvesting.

De armenzorg komt eveneens aan bod. Die ging in eerste instantie vooral uit van de kerken maar in Workum was het ook het stadsbestuur dat hiervoor zorgde en daarnaast een aantal particuliere instanties.

Er werden in de negentiende eeuw heel veel armen, en dan vooral bedelaars, landlopers en weeskinderen, weggestuurd uit hun woonplaats naar de koloniën van Weldadigheid in Ommerschans of Veenhuizen. Tot besluit beschrijft De Harder hoe de armenzorg als gunst veranderde in zorg voor de armen als recht.

Een rijk geïllustreerd boek dat een waardevolle bijdrage levert aan kennis over armoede en hoe daar in de negentiende eeuw mee werd omgegaan.

Marie-Anne de Harder deed na de HAVO de lerarenopleiding (Geschiedenis en Nederlands) en werd daarna docent Geschiedenis. Ze studeerde theologie (MO-A) en ze rondde haar studie Geschiedenis af aan de Universiteit van Groningen met een proefschrift over de Friese Rode dominee Albertinus van der Heide. Ze heeft enkele kerkhistorische publicaties op haar naam staan. De laatste tijd richt ze zich meer op allerlei facetten van de geschiedenis van haar woonplaats Workum.