De complexe manier waarop mensen communiceren, is een van de dingen die ons onderscheidt van de rest van het dierenrijk. Communiceren gaat ons niet altijd makkelijk af. We zeggen niet altijd wat we bedoelen, of interpreteren de verbale of non-verbale informatie die we ontvangen verkeerd. Dit kan voor verwarring zorgen, maar ook voor boosheid en verdriet.
De Amerikaanse psycholoog Marshall B. Rosenberg (1934-2015) stelde vast dat mensen in hun onvermogen om zuiver te communiceren vervreemd raken van hun ware aard. Hij ontwikkelde in de tweede helft van de twintigste eeuw een model van geweldloze communicatie waarin zintuiglijk waarnemen en het uitdrukken van behoeften centraal staan.
Tara Bartelsman gaat in op het feit dat er sinds het ontstaan van deze methode veel kennis bijgekomen is op neurowetenschappelijk gebied. Ook is er veel waardevol onderzoek verricht naar de ontwikkeling van het brein, zowel voor als na de geboorte, en de implicaties hiervan voor het volwassen leven.
Door deze moderne kennis over het brein samen te brengen met de lessen van geweldloze communicatie kunnen we onze triggers analyseren en met begrip en compassie leren omvormen. Zo kan communicatie leiden tot verbinding, begrip en innerlijk geluk.
Voor wie?
Dit boek kan in het bijzonder die mensen helpen die affiniteit hebben met wezenlijk contact en inlevend communiceren. Mensen die herkennen dat ze met trauma’s uit hun eigen kindertijd kampen en triggers met zich meedragen die hiernaar terugleiden. Door de verschillende hechtingsstijlen te herkennen, kunnen deze worden getransformeerd in plaats van ze te projecteren op geliefden, partners en (bonus) kinderen.
Dit boek, wat ook trainingen bevat, biedt handvatten en lessen om levensvervreemdende communicatie om te zetten in stappen richting emotionele volwassenheid, zoals Rosenberg dat in de vorige eeuw al voor ogen had.
Het is ook interessant voor bijvoorbeeld leerkrachten, trainers, coaches en therapeuten. Voor mensen die zich bezig houden met verbindend communiceren en conflicthantering. Voor mensen uit het bedrijfsleven die geweldloze communicatie in de praktijk willen beoefenen; van directie tot teams en afdelingen. Voor opleidingen die zijn gericht op verbindend communiceren.
Tara Bartelsman-Rosenbach is geweldloze communicatie trainster, auteur en biografisch werker. Zij heeft in 2006 haar praktijk in loopbaanbegeleiding opgericht en sinds 2009 biedt ze geweldloze communicatie aan versterkt met de moderne psychologie.
Zij is de oprichter van de Praktijk voor het Geweldloos Gesprek en werkt sinds 2010 samen met haar echtgenoot in het center for compassion: www.centerforcompassion.nl