Dirk Leendert Roth (Middelburg, 1934) brengt in Broze Burchten verslag uit van zijn onderzoek naar de vervolging van de Middelburgse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De auteur belicht deze lokale geschiedenis tegen de achtergrond van een brede nationale en internationale context. Roth toont onder meer aan, dat de bestaande Zeeuwse geschiedschrijving van 'Middelburg en de Holocaust' talrijke hiaten en 'onnauwkeurigheden' kent.
Met name de rol van de plaatselijke en regionale autoriteiten komt in aanmerking om op basis van de in dit boek aan het licht gebrachte feiten te worden gecorrigeerd en aangevuld. Dat geldt eveneens voor de tot op heden onderbelicht gebleven lotgevallen van de relatief grote groep gemengd gehuwde Middelburgse Joden, inclusief hun niet-Joodse partners en kinderen.
Met Broze Burchten levert de auteur tevens een waardevolle bijdrage aan de beantwoording - hier met een accent op het lokaal perspectief - van de nog altijd actuele vraag: hoe konden de Duitsers erin slagen meer dan 100 000 Joden uit Nederland af te voeren zonder op voor hen onoverkomelijke weerstand te stuiten vanuit de Nederlandse bevolking.
Je weet dat ze mijn zaak in puin hebben gegooid. Ze hebben me uit de gemeenteraad, waar ik hoopte als wethouder veel voor mijn woonplaats te kunnen bereiken gezet en ons uit onze woning verjaagd. Daarna hebben ze mijn zaak, die ik weer aan het opbouwen was genaast. Tenslotte hebben ze mij uit mijn geboortestad die mij zo lief was, verdreven. Als ze nu ook nog mijn leven moeten hebben, dan hoop ik dat ik het zo ver zal kunnen brengen als uw Christus en kan zeggen: "Vader vergeef het hun want ze weten niet wat ze doen".
Marc Herman Boasson, dan ex-wethouder van Middelburg,
in gesprek met P.J. Koets, Amsterdam 1942