Hoe beschermen we de overdaad aan monumentale oudheden in Rome? Iedere Romereiziger wordt vroeg of laat geconfronteerd met deze kwestie. Het kost veel geld en moeite om Romes monumenten te beschermen. In deze bundel worden juist die plekken beschreven die de Eeuwige Stad zo mooi maken en leert de lezer waarom die zo belangrijk zijn om te beschermen. Waarom staan er overal in de stad obelisken? Wat wilde Michelangelo ons duidelijk maken met zijn naakten? En hoe traditioneel is de Romeinse keuken werkelijk?
Deze en veel andere vragen worden beantwoord in Ab Urbe Condita, Sinds de Stichting van de Stad. In deze bundel laten achttien vooraanstaande wetenschappers en journalisten hun licht schijnen over Rome. De verschillende artikelen behandelen de nieuwste inzichten over tal van zaken uit de rijke cultuurgeschiedenis. De onderwerpen lopen uiteen van antieke bouwwerken zoals de Domus Aurea of het Forum Romanum tot de stempels die verschillende pausen hebben gedrukt op de stad, en van de invloed van grote kunstenaars als Rafaël en Michelangelo tot de rol die rijke Romeinse families hebben gespeeld in de cultuurhistorie van de Eeuwige Stad. Voor iedereen die belangstelling heeft voor Rome en haar geschiedenis is dit een onmisbaar boek.
Ab Urbe Condita is samengesteld naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van de nascholingsdagen over de Romereis, georganiseerd door uitgeverij Eisma Edumedia. De artikelen zijn uitwerkingen van lezingen die tijdens deze cursussen in de afgelopen vijftien jaar gehouden zijn.