Werken met een lichaam dat moeilijk doet verwijst naar wat patiënten met psychosomatische klachten vaak ervaren: hun lichaam doet niet wat ze willen, het voelt gespannen en pijnlijk aan of is gewoon moe en leeg. Tegelijkertijd verwoordt het ook wat hulpverleners kunnen ervaren, een lichaam dat moeilijk meewerkt in therapie en niet altijd het verhoopte resultaat geeft.
Dit boek kijkt op een andere manier naar het psychosomatische lichaam in therapie. Het gaat niet mee in een tegennatuurlijke opdeling tussen lichaam en geest, maar zet juist in op de verbindende kracht van lichaamsgerichte psychotherapie. Hiertoe wordt het transdisciplinaire werkkader 'experiëntieel lichaamswerk' geïntroduceerd, dat bouwt op theorieën en wetenschappelijke bevindingen over het psychosomatische lichaam binnen diverse disciplines, zoals de klinische psychologie, de filosofie, psychotherapeutische stromingen, myofasciale lichaamstherapieën en neurowetenschappen.
Deze geïntegreerde aanpak daagt de therapeut uit om zijn comfortzone te verlaten, door de kracht van psychotherapeutische technieken en houding te verbinden met de rijkdom van hands-on lichaamswerk en bewegingsexpressie. Met het moeilijke of 'gepantserde' lichaam als toegangspoort leert de patiënt zijn lichaam van binnenuit doorvoelen en luisteren naar wat het vertelt. Tegelijkertijd ontdekt hij in de scherpte van dit bewustwordingsproces een vrijere manier van spreken, bewegen en aanwezig-zijn in de wereld.
Dit boek over lichaamsgerichte psychotherapie biedt een conceptueel en therapeutisch werkkader aan alle therapeuten die dagelijks aan de slag gaan met het complexe, maar ook intrigerende psychosomatische lichaam zoals dat verschijnt bij angst en depressie, stress en burn-out, maar evenzeer bij trauma en lichamelijk onverklaarbare klachten.