Einde van de politiek?

Over populisme, democratie en staatsgeweld

Voorzijde
Achterzijde
Inkijkexemplaar
19,90
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789463402620
Uitgever: Uitgeverij Damon VOF
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Joachim Duyndam Marcel Poorthuis
Druk: 1
Pagina's: 208
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2019
NUR: Filosofie algemeen

De politiek staat onder druk. Wereldwijd zien we vandaag de dag een afnemende invloed, macht, en betekenis van de politiek zoals we die sinds het begin de moderniteit hebben gekend. In een globaliserende wereld neemt de macht van multinationals en banken toe, ten koste van politiek bestuur en politieke wetgeving.

De politiek staat niet alleen van buitenaf onder druk. In westerse liberale representatieve democratieën wordt de politiek steeds meer óók van binnenuit uitgehold. Ondersteund door ruime aandacht in de media winnen populistische stromingen en partijen aan invloed. Identiteitspolitiek en nationalisme zijn in opmars. Door het gebrek aan grote en verbindende visies in de politiek krijgt het persoonlijk leven van politici een steeds grotere betekenis, ten koste van hun politiek handelen en van hun opvattingen en ideeën. Politici worden meer en meer ‘gewone’ celebrities, inclusief het bijbehorende afbreukrisico door relletjes, roddels en schandalen.

Wordt met deze ontwikkelingen het einde van de politiek ingeluid? En wát eindigt er dan precies, of voorzichtiger: wat komt er door deze ontwikkelingen onder druk te staan? De legitimatie, het gezag, en de geloofwaardigheid van de politiek en van politiek leiderschap? Of kondigen zich nieuwe vormen van leiderschap, legitimatie, gezag, en geloofwaardigheid aan? En is er juist een nieuwe en toenemende ‘politisering van de politiek’ gaande? In Einde van de politiek? buigen filosofen, juristen en theologen zich over deze vragen en geven een visie op de toekomst van de politiek.