Archeologie ondergraaft geschiedenis

Voorzijde
Achterzijde
17,95
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789463385312
Uitgever: Aspekt B.V., Uitgeverij
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Henk Feikema
Druk: 1
Pagina's: 278
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2019
NUR: Geschiedenis algemeen

In het volste vertrouwen laten we ons over het verleden informeren door historici. We twijfelen geen moment aan hun deskundigheid. Hoewel historici zich gesteund weten door archeologen die hun visie op het verleden bevestigen, is dit geen garantie dat zij gelijk hebben. Er is namelijk alle reden om te twijfelen, want wetenschappers van andere vakgebieden hebben aangetoond dat die visie niet klopt.

Een van de belangrijkste ontdekkingen in de afgelopen jaren is dat door verkeerde aannames bij de meest gebruikte dateringsmethoden (C14-methode en dendrochronologie) de dateringen van archeologische vondsten onjuist zijn. Veel vondsten zijn en worden te oud gedateerd, waarbij de fouten tot honderden jaren kunnen oplopen. Aan de Romeinen toegeschreven objecten stammen bijvoorbeeld niet uit het begin van onze jaartelling, maar blijken producten uit de tijd van de Vikingen te zijn, zo’n duizend jaar later. Deze ontdekking wordt bevestigd door opgravingen op diverse locaties in Europa waar in dezelfde aardlaag voorwerpen uit deze twee perioden samen zijn aangetroffen, een combinatie die volgens de huidige visie onmogelijk is.

Men hoeft niet altijd te graven om te ontdekken dat de huidige visie op het verre verleden niet klopt. Een kritische blik op bijvoorbeeld oude schilderijen en afbeeldingen is vaak al voldoende. Maar ook geografische kaarten, teksten en bouwstijlen bevatten informatie over hoe het werkelijk was.

Duidelijk is dat het historische model niet klopt, maar moet het ook worden aangepast? Het antwoord is ja, om diverse redenen. Een daarvan is om te voorkomen dat politici hun besluiten nog langer blijven baseren op historische onwaarheden die de mensheid in het verleden diverse keren grote ellende hebben toegebracht. Een schrijnend voorbeeld is de huidige misère in het Midden-Oosten die voorkomen had kunnen worden als men in het verleden eerlijker was geweest. Maar ook is de nieuwe visie van essentieel belang bij het huidige klimaatbeleid dat is gebaseerd op ondeugdelijk wetenschappelijk onderzoek. Archeologische vondsten en nieuwe inzichten in de chronologie van de geschiedenis laten duidelijk zien dat de mensheid helemaal geen invloed heeft op klimaatveranderingen.