Hartstocht - dat is niet het eerste wat bij ons opkomt bij de naam van de Duitse filosofe Edith Stein (Breslau 1891 - Auschwitz 1942), van oorsprong Joods, die vooral bekend is geworden als bekeerlinge tot het christendom, kloosterlinge en zelfs heilige.
Toch drukt 'hartstocht', datgene waar het hart naartoe trekt, volmaakt uit waar het in haar leven om ging. Uiterlijk was ze de rust zelf maar van binnen brandde de vlam. Met hartstocht diende zij de wetenschap. En bovenal zocht ze volhardend naar wat zij noemde de waarheid: de juiste levenshouding, het inzicht dat alle kennis overstijgt, ook de filosofie. Die waarheid vond zij tenslotte in het katholieke geloof. Het Joods-zijn ervoer ze daarbij niet als een belemmering maar juist als een verrijking. In de praktijk zou blijken dat die beide identiteiten zich toch lang niet altijd harmonisch tot elkaar verhielden.
Benedicta - roepnaam van zuster Teresia Benedicta a Cruce, 'in de wereld' dr. Edith Stein - werd omgebracht omdat ze, hoewel katholiek geworden, Joods was.
Is er leven na de dood? Haar nagedachtenis is in elk geval springlevend.