Arts-patiëntcommunicatie wint alsmaar meer aan belang binnen geneeskundige opleidingen, maar wordt nog vaak niet genoeg naar waarde geschat door mensen binnen de gezondheidssector. Nochtans zijn de voordelen ervan meermaals aangetoond. Uit onderzoeken blijkt dat arts-patiëntcommunicatie een belangrijke invloed heeft op patiënttevredenheid, therapietrouw, kwaliteit van leven en gezondheid. Ook leeft bij veel artsen het gevoel dat ‘luisteren naar patiënten’ en ‘een gesprek aangaan’ te veel tijd kost. Dat is een misverstand: goede communicatie vraagt namelijk evenveel tijd als slechte communicatie. En het eerste brengt zoveel meer op.
Koen Pardon geeft in Ik luister praktische en direct bruikbare adviezen over hoe artsen, specialisten, paramedici en studenten geneeskunde hun communicatie naar patiënten kunnen verbeteren. Met heel wat voorbeelden uit de praktijk, van de auteur zelf maar ook van heel wat andere mensen uit het veld, word je je als arts bewust van je eigen communicatiegewoontes en van hoe je je communicatieskills kan inzetten om de gezondheid van je patiënten te verbeteren. Actief luisteren, doelgericht communiceren en een empathische houding zijn rode draden doorheen dit boeiende naslagwerk.
Koen Pardon is doctor in de psychologie en professor, verantwoordelijk voor het communicatieonderwijs in de basisopleiding Geneeskunde en de master na master specialistische geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel.