Het stippenboek is een handige ringmap, ontwikkeld door diëtisten en orthopedagogen van het Centrum Menselijke Erfelijkheid aan het UZ Leuven. Het oorspronkelijke doel van het project was om personen met een verstandelijke beperking te begeleiden in hun zoektocht naar een gezondere levensstijl met de focus op gezonde voeding. Het werd echter snel duidelijk dat deze werkwijze een speelse manier is om ook kinderen en personen met beperkte leesvaardigheden te leren kiezen voor gezondere voedingsmiddelen en hen een idee te geven van hun totale energie-inname per dag.
In het eerste deel van deze vernieuwde uitgave wordt er ingegaan op het concept van voedselgeletterdheid en komen aspecten van maaltijden plannen, boodschappen doen, maaltijden bereiden en samen eten aan bod. Je vindt er praktische tips om zelf mee aan de slag te gaan. In het tweede deel wordt het concept van de stippen uitgelegd.
Om het boek juist te kunnen gebruiken, is het aangewezen om eerst je huis- of kinderarts te consulteren. Aansluitend vormt de begeleiding van een ervaren diëtist de ideale match voor het welslagen van het aanpassen van je voedingspatroon en levensstijl. De diëtist is het meest aangewezen om de praktische toepassing van het stippenconcept in je dagelijkse leefwereld te introduceren.
Kristel Vande Kerckhove en Tessa Bosmans werken als pediatrische diëtisten in het UZ Leuven.
Liesbeth Renaerts werkt sinds 2013 in het UZ Leuven als diëtiste voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen.
Dr. Joseph Vinckx is algemeen kinderarts in het UZ Leuven.
Christophe Matthys is deeltijds hoofddocent aan de KU Leuven en coördineert het Competentiecentrum Klinische Voeding van het UZ Leuven.