In Vroege ontwikkeling alle kansen geven staat de psychische gezondheid van het jonge kind en zijn zorgfiguren centraal. Je leest er hoe baby’s en jonge kinderen ontwikkelen in de relaties met hun ouders en hoe ouderschap groeit. Dit boek benadrukt de cruciale rol van professionele zorgverleners in kinderdagverblijven en kleuterscholen, in ziekenhuizen en praktijken van artsen en vroedkundigen. Zij zijn belangrijk bij het ondersteunen van de ontwikkeling van de vroege relatie tussen ouders en kinderen, en bij het opvangen van risico’s die goede ontwikkeling kunnen verstoren. Wanneer deze ondersteuning vertrekt vanuit een relatiegerichte en ontwikkelingsstimulerende houding, dan draagt ze bij tot een samenleving waarin ouders en jonge kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. De kleinste stekjes in de tuin hebben de grootste zorg nodig, aangezien de kwetsbare kleintjes van vandaag de bomen van de toekomst zijn.
Zorgverleners vinden in dit boek de nodige Infant Mental Health-kennis en praktische handvatten terug. In een eerste deel wordt kennis over de ontwikkeling van jonge kinderen, uitdagingen van het ouderschap en het ontstaan van de ouder-kindrelatie in verschillende omstandigheden aangereikt. Het praktijkdeel van Vroege ontwikkeling alle kansen geven gaat verder in op thema’s als ouderschap, de vroege relatie tussen ouders en kind, de ontwikkeling van regulatie en van gehechtheid, en het belang van spel.
Nicole Vliegen is hoogleraar Klinische Psychologie aan de KU Leuven.
Yannic Verhaest werkt in het UPC KU Leuven.
Ze zijn beiden psychodynamisch psychotherapeut en IMH-deskundige, verbonden aan het facultaire praktijkcentrum PraxisP en RINO Vlaanderen.
I.s.m. RADAR-Crosslink.