‘Artsen de wijk in. Red levens, spoor ziekten eerder op’
Vaker het ziekenhuis uit, tussen de mensen staan. Met screeningsteams en artsen de wijken in waar de meest kwetsbare bevolkingsgroepen wonen. Dat is het thema van ‘Artsen de wijk in. Red levens, spoor ziekten eerder op.’ Want vroeger checken, betekent langer leven. Dus op naar een toekomst met de camerapil, de intelligente wc-bril, de elektronische neus, meer big data, biomarkers, DNA-analyses, liquid biopsy en genetische aanpassing?
Zo snel gaat het niet. Maar toegewijde medisch specialisten kijken allang verder dan hun spreekkamer in het ziekenhuis. Zij willen ernstige ziekten eerder ontdekken en onnodige behandelingen voorkomen. Om het gat te vullen dat overbelaste huisartsen laten vallen.
‘Artsen de wijk in’ neemt de proef op de som. Het moedigt het debat aan over de beweging naar precisiegeneeskunde en risicoselectie. Burgers kunnen thuis hun ontlasting en urine controleren, of doen een bloedtest. Makkelijk en betaalbaar. Gebeurt verder onderzoek straks in het buurthuis met preventieve vroegdiagnostiek, een individuele methode om ziekten te voorkomen? Of in een consultatiebureau voor ouderen?
Zorgpublicist Willem Wansink sprak gerenommeerde medici over de kansen en dilemma’s van preventieve vroegdiagnostiek. Internist Marcel Levi, anti-tabakslobbyist Wanda de Kanter en toponderzoeker René Bernards, alzheimerexpert Wiesje van der Flier, hoogleraar cardiologie Folkert Asselbergs, medisch filosoof Maartje Schermer en maag-, darm- en leverarts Manon Spaander.