Regievoeren is een vak, een kunde. Maar meer nog is regievoering een levensovertuiging. Het is een sturingsfilosofie die gebaseerd is op gelijkwaardigheid en inclusie. Daarom kan regievoering niet los worden gezien van de principes van democratie. Het vormt een antwoord op het traditionele patriarchaat van mannelijke machtsdominantie. Dit betekent echter niet dat de schrijver pleit voor een softe aanpak. Sturing vereist kracht en zelfs macht. Maar de basis van macht kan niet langer gebaseerd zijn op het recht van de sterkste.
Regievoering is van groot belang, maar waarom precies? Het is een logische visie op het sturen van veranderende verhoudingen tussen de overheid en de samenleving. Traditionele sturingsparadigma’s belemmeren de ontwikkeling en leiden tot grote maatschappelijke problemen, zoals we hebben gezien in de afhandeling van aardbevingsschade, de toeslagenaffaire en de moeizame invoering van de Omgevingswet. Dit boek beschrijft de essentie van regievoering en beantwoordt de vraag waarom regievoering meer dan ooit noodzakelijk is. Het legt uit wat de bedoeling is van regievoering en waarom het cruciaal is in de huidige tijd.
Dit boek is geschreven voor bestuurders, managers en professionals die werken in de publieke sector en die geïnteresseerd zijn in de vernieuwing van het publieke domein. De lezer zal zich gemakkelijk herkennen in de geschetste vraagstukken met veel voorbeelden uit de praktijk. De visies en ideeën in dit boek vormen een inspiratie voor eenieder die verantwoordelijkheid wil nemen in die vernieuwing.
Hans Licht heeft meer dan 40 jaar ervaring met organisatieontwikkeling in het publieke domein en is als (co)auteur onder andere bekend van boeken als Programmamanagement – regievoering zonder macht (2005), Programmatisch Creëren (2013), Regievoering zonder macht (2013) en Netwerkregie (2016).