Dit boek laat je met andere ogen kijken naar wat de klimaatverandering betekent. Is dit de eerste keer dat we zo bang zijn voor wat de toekomst brengt? Nee, zeker niet. De tweede keer dan? Nee. De derde keer? Ook niet. Waarom zijn we eigenlijk ooit begonnen met de uitstoot van broeistofjassen? Dat deden we om de mensheid een beter leven te geven. Duizenden jaren lang waren we zo goed als weerloos tegen honger, armoede, ziekte, kindersterfte en natuurrampen. Weten we zeker hoe onze klimaattoekomst eruit gaat zien? Nee. Er is veel meer onzekerheid in de klimaatwetenschap dan algemeen bekend is. Het wordt daarom tijd om een stap naar achteren te zetten en de klimaatcrisis met frisse ogen te bekijken. Na het lezen van dit boek is je blik erop gegarandeerd veranderd.
Op basis van vrijwel alleen maar wetenschappelijke bronnen toont Jurgen Tiekstra aan dat onze klimaatangsten veel sterker zijn gepolitiseerd en irrationeler zijn dan we door hebben. Ook plaatst hij de opwarming in zijn historische context. De menselijke uitstoot van broeikasgassen is de schaduwkant van een optimistisch proces: het project van de moderniteit, dat als doel had de mensheid op te tillen uit zijn miserabele bestaan.
Jurgen Tiekstra is journalist. Toen hij zelf bezorgd raakte over de klimaatverandering begon hij zich grondig in het onderwerp te verdiepen en kwam hij tot inzichten en conclusies die hij zelf nooit had verwacht.