De polyvagaaltheorie krijgt wereldwijd snel meer bekendheid. Therapeuten met uiteenlopende achtergronden hebben deze theorie inmiddels in hun werk geïntegreerd. In dit boek, dat is samengesteld door Stephen Porges en Deb Dana, presenteren zij op creatieve en persoonlijke wijze hun ervaringen met de polyvagaaltheorie om verschillende soorten cliënten te helpen.
De hoofdstukken gaan over allerlei onderwerpen, van geoptimaliseerde therapeutische relaties tot empathische medische zorg en ervaringen van therapeuten zelf als ouders. Ze benadrukken vooral de krachtige invloed en het belang van veilgheid en gevoelens van veiligheid in de therapeutische setting.
Afzonderlijke hoofdstukken gaan over:
- het veiligheidsbeginsel voor de therapeutische praktijk bij het werken met kinderen met een voorgeschiedenis van misbruik;
- de inzet van beweging, ritme en dans ter bevordering van sociale verbondenheid en veerkracht bij mensen met psychotrauma;
- hoe de polyvagaaltheorie neurofysiologische processen binnen verschillende therapievormen kan verklaren;
- behandelingen die vertrouwen en een lichamelijk gevoelde veiligheid tot stand brengen bij dissociatieve processen;
- vliegangst en hoe het gebruik van positieve herinneringen als een actief, ‘bottom up’ neuroceptief proces de afweer effectief kan verminderen;
- de slecht begrepen ervaring van rouw.
De inzichten van deze innovatieve, bevlogen therapeuten bieden een toegankelijke opstap voor therapeuten die de polyvagaaltheorie ook in hun werk willen integreren.
Prof. dr. Stephen W. Porges is onderscheiden als Distinguished University Scientist door de Indiana University, waar hij binnen het Kinsey Institute leidinggeeft aan het Trauma Research Center. Daarnaast leidt hij onderzoeken van de faculteit Psychiatrie aan de University of North Carolina en is hij onder meer emeritus professor in de psychiatrie aan de University of Illinois.
Deb Dana (LCSW, klinisch maatschappelijk werker) is er als therapeut en consultant in gespecialiseerd om met behulp van de polyvagaaltheorie mensen te helpen de gevolgen van trauma veilig te onderzoeken en op te lossen op een manier die recht doet aan de werking van het autonome zenuwstelsel. Ze geeft over de hele wereld les in de wijze waarop de polyvagaaltheorie kan helpen bij de behandeling van getraumatiseerde cliënten. Ze is opgeleid in Internal Family Systems-therapie (IFS) en Sensorimotor Psychotherapy, en voltooide het certificaatprogramma voor traumatische stressstudies aan het Trauma Center.