Mindfulnessmeditatie wordt vaak ingezet om stress te verminderen. Wanneer getraumatiseerde mensen echter langere tijd bewuste aandacht geven aan hun innerlijke wereld, kan dit leiden tot flashbacks, dissociatie en zelfs hertraumatisering. Hoe kunnen we de risico’s van mindfulness voor mensen met een traumaverleden minimaliseren en ze er toch de vruchten van kunnen laten plukken?
In deel I van dit boek geeft David Treleaven een verhelderend, beknopt overzicht van de geschiedenis van mindfulness en trauma, inclusief de manier waarop de moderne neurowetenschap ons begrip van beide vormt. Hij legt uit hoe mindfulness kan helpen bij het herstellen van trauma, maar het ook kan hinderen.
In deel II worden deze inzichten vertaald naar de vijf kernprincipes van traumasensitieve mindfulness. Om de veiligheid en stabiliteit van mensen met een traumaverleden te bevorderen, stelt Treleaven 36 specifieke, traumabewuste aanpassingen voor die rekening houden met uitdagingen op het gebied van aandacht, arousal, de relatie, dissociatie en de sociale context. Het resultaat is een baanbrekende en praktische aanpak die getraumatiseerde mensen in staat stelt om mindfulness te beoefenen op een veilige en transformatieve manier.