Aanvankelijk is EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) ontwikkeld als behandeling voor posttraumatische stressstoornissen die ontstaan na enkelvoudig trauma, zoals ongelukken of natuurrampen. In deze gevallen zijn de fasen van het EMDR-protocol relatief eenvoudig te doorlopen. Bij de toepassing van EMDR bij cliënten met complex (vroegkinderlijk) trauma ontstaan echter vaak moeilijkheden met de standaard EMDR-procedures. Toch is gebleken dat ook deze groep baat kan hebben bij een behandeling met EMDR.
Dit boek geeft basisinformatie over complex trauma, dissociatieve stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en andere diagnosen binnen de categorie ernstige traumatisering. Beschreven wordt hoe EMDR in de behandeling kan worden geïntegreerd en welke variaties op de traditionele aanpak van EMDR nuttig kunnen zijn. Hierbij worden relevante begrippen uit de gehechtheidstheorie en recente bevindingen uit onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen samengebracht, waardoor een omvattend model ontstaat dat als leidraad kan dienen voor het toepassen van EMDR bij complex trauma.
Anabel Gonzalez is werkzaam als psychiater en psychotherapeut in de ggz en heeft daarnaast een eigen praktijk. Ze is vice-voorzitter van de Spaanse EMDR-vereniging en bestuurslid van de European Society for Trauma and Dissociation. Ze is verbonden aan het centrum voor ernstige psychiatrische stoornissen van het ziekenhuis van de Universiteit van Coruña en geeft internationaal les in het gebruik van EMDR bij dissociatieve stoornissen.
Dolores Mosquera is psycholoog en psychotherapeut. Ze is directeur van het Institute for the Study of Trauma and Personality Disorders, een particuliere instelling waar ze gevallen van ernstige traumatisering al vele jaren behandelt met EMDR. Ze heeft een aantal boeken en artikelen gepubliceerd over persoonlijkheidsstoornissen, complex trauma en dissociatie en staat bekend als een expert in dit vakgebied.