Klimaatverandering wordt vaak gezien als een probleem waar we praktische oplossingen voor kunnen bedenken. Maar het roept ook diepere vragen op, zoals hoe we naar de mens en de wereld kijken, voor wie of wat we ons verantwoordelijk voelen, en met wie we ons verbonden voelen. Kunnen levensbeschouwingen ons helpen bij het omgaan met klimaatverandering, en hoe werkt dat dan precies?
In het boek bespreekt Deborah de Koning verschillende rituelen die mensen uitvoeren om betekenis te geven aan de klimaatverandering. Vooral rituelen waarbij wandelen een belangrijke rol speelt worden behandeld. De titel van het boek verwijst naar een gedicht van de zenboeddhistische leraar Thich Nhat Hanh (1926-2022) waarin hij spreekt over wandelen als het kussen van de aarde met je voeten.
Rituelen hebben altijd een belangrijke functie gehad in samenlevingen. Ze helpen mensen om met emoties om te gaan, gemeenschappen te vormen, relaties te onderhouden en hun tradities te verdiepen. In dit boek gaat het over de rituele ruimte die wordt gecreëerd in reactie op de klimaatverandering. Hierin komen verschillende manieren naar voren waarop mensen rituelen, teksten en voorwerpen gebruiken om betekenis te geven aan een wereld die in rap tempo verandert.
Auteur Deborah de Koning is postdoctoraal onderzoeker aan Tilburg University en doet onderzoek naar de relatie tussen religie en klimaatverandering. Daarnaast geeft ze les in hindoeïsme en boeddhisme aan verschillende theologische instellingen.