Een aflopende zaak. Dat is doorgaans het beeld dat media schetsen van de katholieke identiteit van de Radboud Universiteit. Toch brak de Nijmeegse universiteit nooit publiekelijk met haar katholieke wortels. Dit roept vragen op over de rol van de universiteitsbestuurders. Hoe dachten de eindverantwoordelijken van de universiteit over de katholieke identiteit? En hoe gingen ze ermee om?
Katholiek? Geen punt biedt een unieke inkijk in wat er zich afspeelde achter de gesloten deuren van de bestuurskamers van de instelling die tot 2004 Katholieke Universiteit Nijmegen heette. Op basis van niet eerder onderzocht archiefmateriaal toont Jurijn Timon de Vos hoe de katholieke identiteit van invloed was bij overleggen met bisschoppen en bij hoogleraarsbenoemingen. Ook het vraagstuk van de katholieke universiteitsnaam komt uitvoerig aan bod, met onder meer de beschrijving van de afgeketste naamswijziging van Katholieke Universiteit Nijmegen naar Carolus Magnus Universiteit in het jaar 2000.
Dit onderzoek laat zien dat de katholieke universiteitsidentiteit tussen 1950 en 2005 geen aflopende zaak was, maar een bestuurlijke vanzelfsprekendheid die in elke periode anders gestalte kreeg. De historische ontwikkelingen die De Vos met oog voor detail blootlegt, werpen een nieuw licht op de universitaire geschiedenis. Ook nodigen ze uit tot een meer gedifferentieerde beoordeling van het identiteitsverleden van de inmiddels honderd jaar oude Radboud Universiteit.
Jurijn Timon de Vos (1995) is historicus. Katholiek? Geen punt is het resultaat van zijn promotieonderzoek naar de geschiedenis van de Radboud Universiteit.