Er zijn veel studies gewijd aan de ‘verzuiling’, de hokjesgeest die Nederland vroeger zo eigen was. Ook voor vakantievieren werden organisaties op levensbeschouwelijke grondslag opgericht. Protestanten, katholieken, sociaaldemocraten en ‘neutralen’ gingen met eigen reisverenigingen op pad. Over dit intrigerende verzuilingsfenomeen is weinig bekend.
Meer dan reizen vertelt het verhaal van de Nederlandse Christelijke Reisvereniging (NCRV) die in 1922 werd opgericht. Pelgrimsreizen naar het Heilige Land (Palestina, Israël) waren lange tijd het visitekaartje van de vereniging. Na 1970 ontzuilde Nederland in hoog tempo, maar de NCRV wist zich staande te houden. Meer dan reizen is de eerste integrale geschiedschrijving van een Nederlandse reisvereniging. Het boek vult bovendien een leemte in de geschiedschrijving van de protestantse cultuur in Nederland. Een boek vol verhalen, herinneringen en foto’s.
Peter Bak (1963) is historicus en schrijver. Hij studeerde aan de Vrije Universiteit, waar hij in 1999 promoveerde op een proefschrift over Trouw als verzetsblad en naoorlogs dagblad. Verder publiceerde hij onder meer een biografie van staatsman W.F. de Gaay Fortman (2004), de roman Het spoor van Mertens (2007) en Een oord van bang wachten: kamp Haaren 1941-1944 (2018). In 2020 verscheen zijn biografie van verzetsman Willem Santema.