Waar ligt de individuele verantwoordelijkheid als het gaat om het streven naar vrede, ook als je militair bent en onderdeel bent van een krijgsmacht?
Waar het gaat om verantwoordelijkheid in het kader van overheidsingrijpen of de militaire taakuitoefening staat er meer op het spel dan alleen een correcte taakuitoefening of het juist afhandelen van een protocol. Verantwoordelijkheid is niet los te denken van recht en gerechtigheid, en is hiermee ook altijd verbonden met het streven naar vrede. De vraag die ons allen gesteld kan worden in dit verband is: welke wereld wil je nalaten aan de volgende generaties, en wat voor wereld is dat zonder een perspectief op vrede? In deze bundel wordt dit thema door auteurs vanuit verschillende werkvelden en perspectieven besproken. Het boek bevat internationale en Nederlandse bijdragen.
“Verantwoordelijk voor vrede” is het zesde deel van de tweetalige reeks RELIGIE EN VEILIGHEID. De reeks hanteert een overkoepelende vraagstelling: (1) wat is de levensbeschouwelijke betekenis van oorlog en vrede, en (2) hoe is de relatie tussen ontwikkelingen in de politiek-morele context, in de culturele context en in de religieuze context te duiden met het oog op de ontwikkelingen in de begeleiding van mensen, in het bijzonder in de geestelijke verzorging? De overkoepelende optiek van de reeks is de relevantie van een aantal ontwikkelingen op deelterreinen van de geestelijke verzorging.
Over de redactie: Dr. Bart van Dijk is als vlootaalmoezenier werkzaam bij de krijgsmacht en is tevens onafhankelijk adviseur voor Theologie en Beleid bij de Dienst RKGV. Dr. Hanneke Arts-Honselaar is theologe en religiewetenschapper en eigenaar van Het Bezinningsbureau. Deze uitgave verschijnt onder verantwoordelijkheid van Hoofdkrijgsmachtaalmoezenier Jean-Paul Thöni. Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Katholiek Militair Vormingswerk (SKVM).