Na de mislukking van operatie Market Garden (25 september, 1944) trekken de geallieerden richting Venlo met het doel daar de Maas over te steken. Om de geallieerden in een fuik te vangen vormen de Duitsers een front in het Noord-Brabantse dorp Overloon, aan de rand van de Peel, vlakbij Venray. Om de Duitse positie te versterken en zich optimaal te kunnen verdedigen worden de dorpsbewoners van Overloon op 27 september 1944 geƫvacueerd, nog voor de geallieerde tanks het dorp bereiken. Een stroom vluchtelingen komt op gang die een diepe indruk op de mensen maakt.
'Over de Maas' vertelt het autobiografische oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gedurende zijn evacuatietocht wordt Harrie meerdere malen op de proef gesteld en komt hij in benarde situaties terecht. Uiteindelijk is het de Duitse soldaat Fritz - waarvan zijn echte identiteit nooit achterhaald is - die Harrie op bevrijd grondgebied brengt. Echter niet zonder gevolgen..
Over de auteur:
Harrie Bloemen wordt geboren op 26 januari 1929 in het dorpje Overloon. Hij groeit op in een boerengezin van twaalf kinderen. Op 15-jarige leeftijd, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog (1944), verblijft Harrie bij de boer in het dorpje Maashees, vlakbij Overloon. Vanwege de evacuatie van het gebied in en rondom Overloon zal ook hij alles achter zich moeten laten. Zijn ouders, broers en zussen verblijven op dat moment nog in Overloon. De gevolgen van de evacuatie brengen levensgebeurtenissen met zich mee die hem altijd bij zullen blijven. Naar aanleiding van deze tocht en ter nagedachtenis van de Duitse soldaat Fritz schrijft Harrie zijn eerste boek 'Over de Maas'.
Na de oorlog is Harrie werkzaam als verpleegkundige bij het Psychiatrisch Centrum St. Servatius. In 1977 wordt het Museum van de Psychiatrie geopend en vanaf het begin is hij bestuurslid. De in Venray wonende Brabander verzorgt daarnaast lezingen over de geschiedenis van de psychiatrie. Ook is hij ruim twintig jaar actief voor de Venrayse afdeling van het Rode Kruis: hiervoor richtte hij EHBO-posten op waarvoor hij nieuwe vrijwilligers wierf en trainingen verzorgde. Hij is al sinds 1961 enthousiast lid van natuur- en milieuorganisatie IVN Geijsteren-Venray en vanaf 1976 lid en lid van het Venray's Mannenkoor. In de afgelopen jaren heeft hij zich sterk gemaakt voor het behoud van het monument ter nagedachtenis van de slag om Venray in 1944 waarbij 40 psychiatrische patiƫnten het leven lieten. Op 19 december 2016 ontvangt Harrie Bloemen een Koninklijke onderscheiding uit handen van Burgemeester Hans Gilissen voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger.
Op 8 oktober 2017 is het boek gepresenteerd in het Oorlogsmuseum te Overloon.