'De waardigheid van de mens is de waardigheid van een homo duplex: de mens ontleent zijn identiteit en zijn zelfrespect niet alleen aan de persoonlijke levenssfeer van intimiteit en onmiddellijke behoeftebevrediging, maar ook aan de mate waarin hij zich kan losmaken van zijn directe omgeving en binnen een publieke gemeenschap een identiteit als burger verkrijgt, wordt uitgerust met rechten en plichten, en deelgenoot wordt van een wereld die ouder is dan hijzelf' (uit: Dorien Pessers, Big Mother. Over de personalisering van de publieke sfeer, Den Haag: Boom Juridische uitgevers 2003).
Dit liber amicorum is aangeboden aan Dorien Pessers ter gelegenheid van haar afscheid als hoogleraar 'juridische en rechtstheoretische grondslagen van de persoonlijke levenssfeer' aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van zowel de Universiteit van Amsterdam als de Vrije Universiteit. Homo duplex - ofwel de gedachte dat 'de mens lichaam en geest is, een product van natuur en cultuur, vrij en gebonden, redelijk en zinnelijk' (Pessers 2005) - vormt een terugkerend thema in Pessers' oeuvre.
Het boek bevat bijdragen van collega's, vrienden en voormalige promovendi waarin wordt gereflecteerd over de dualiteit van de mens in recht, filosofie en sociologie. De bijdragen beslaan de volgende vijf thema's: i Rechtsstaat, symbolische orde en wederkerigheid; ii Recht, sekse en liefde; iii Persoonsbegrip en mensbeeld; iv Zelfbeschikking en menselijke waardigheid in medische context; en v Beroepseer.