Liefde voor Leren / Druk 2

over diversiteit van leren en ontwikkelen in en van organisaties

Voorzijde
Achterzijde
Inkijkexemplaar
69,95
Vóór 16:30 uur besteld,
vandaag verzonden
Met 5% studentenkorting
voor 66,45 i
+
Bestel
ISBN: 9789462761407
Uitgever: Vakmedianet
Verschijningsvorm: Hardcover
Auteur: Manon C.P. Ruijters
Druk: 2
Pagina's: 458
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2016
Vervanger van: 9789013040685
NUR: Management algemeen

Leren en ontwikkelen zijn processen die bij het leven horen en grotendeels van nature vorm krijgen. Elk mens leert daarbij op een eigen manier, en zo ook elk team en elke organisatie.

Alle veranderingen, dynamiek en complexiteit in organisaties en de ongekende hoeveelheid vraagstukken die professionals tegenkomen, zetten hier druk op. Het is van belang dat, wat we in aanvulling op dit natuurlijke leren doen, met zorg vormgeven. Dat betekent dat we niet voor iedereen en rondom elk vraagstuk het leren en ontwikkelen op dezelfde manier kunnen organiseren en faciliteren.

Dit boek laat zien dat een bepaalde aanpak op een bepaalde plek en bij bepaalde personen heel goed kan werken, terwijl het in een andere situatie totaal krachteloos is. Bij het vormgeven van de juiste interventie op de juiste plek zijn er afwegingen te maken rondom het type vraagstukken (wat werkt wel en wat niet), rondom voorkeuren van leren (wat is een prettige en uitdagende omgeving en wanneer kost het energie), maar speelt ook de vraag wat wel en niet ontwikkelbaar is.

In 'Liefde voor leren' beschrijft Manon Ruijters een taal die de diversiteit van leren bespreekbaar maakt en de weg wijst bij het vormgeven van leren en ontwikkelen op individueel, groeps- en organisatieniveau. In de afgelopen tien jaar is die taal verder ontwikkeld en in veel organisaties ingezet in allerhande organisatieontwikkeltrajecten. Deze geheel herziene versie is dan ook uitgebreid met nieuwe inzichten, nieuwe casuïstiek en praktische handreikingen.

Manon Ruijters over leren

Leren en ontwikkelen in de volle breedte is niet alléén je hoofd gebruiken, kennis opdoen, maar óók je verbeelding gebruiken, tussen de regels door lezen, intuïtie benutten, slim afkijken, je vak ontwikkelen, weten waar je voor staat en onderzoeken wat goed werk voor jou is. In Manons werk, als academic partner, lector en hoogleraar, bij respectievelijk Twynstra Gudde, Aeres Hogeschool Wageningen en de Vrije Universiteit, houd zij zich bezig met vraagstukken rondom (het vormgeven aan) professionals en professionele ontwikkeling, organisatieontwikkeling, professionele identiteit, lerende organisaties en goed werk.

Manon Ruijters studeerde Onderwijskunde en Orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Leiden (1992) en Logopedie aan de Hogeschool Nijmegen (1989). Ze publiceerde diverse artikelen en boeken, waaronder 'Liefde voor leren' (2006, 2017), 'DRIE: Vormgeven aan organisatieontwikkeling' (Kluwer, 2012), 'De Canon van het leren' (Kluwer, 2012) en 'Je Binnenste Buiten. Over professionele identiteit in organisaties' (Vakmedianet, 2014).