Hogedruk hydraulische systemen werken met drukken tussen de 700 en 2000 bar. Het typische toepassingsgebied voor deze hogedruk hydrauliek is klemmen, duwen, trekken, optillen (jack up), dalen, kantelen, horizontaal verplaatsen (skidding), persen, splijten van moeren, voorspannen van draadeinden, aanhaalmomenten creëren, knippen, buigen, spreiden.
Denk daarbij aan industriële gereedschappen en aan reddingsgereedschap om een voertuig open te knippen, zoals in gebruik bij de brandweer voor reddings- en bergingswerkzaamheden.
In deze Technische leergang worden alle aspecten die een rol spelen in de hogedruk hydrauliek uitgelegd. Vanuit de toepassingen wordt ingegaan op de verschillende componenten en hun functie in het systeem. Uiteraard wordt er aandacht besteed aan de verschillende typen pompen die in staat moeten zijn de gewenste volumestroom tegen de hoge druk te leveren en aan de eigenschappen van de toe te passen hydraulische vloeistof.
Werken met (hoge) drukken brengt risico’s met zich mee. Dat vraagt om regelgeving, veiligheidsmaatregelen en goed opgeleide specialisten die weten waar zij mee bezig zijn. In dat laatste wil deze Technische leergang een bijdrage leveren.