Onontbeerlijk handboek over de historiciteit van de filosofie - uitgebreid met index.
Dit handboek heeft als uitgangspunt dat de filosofie wezenlijk historisch is. De verwondering die de filosofie beheerst, en de "eeuwige" vragen die de mens zich stelt, blijven gebonden aan hun specifieke ontstaanscontext. De antwoorden zijn interpretaties van de werkelijkheid tegen de achtergrond van een tijdsgeest, én van een confrontatie met eerdere interpretaties. "Die Philosophie ist ihre Zeit in Gedanken erfasst" (G.W.F. Hegel)
Een tweede reden waarom de geschiedenis wezenlijk is voor de wijsbegeerte, is dat de historiciteit zelf een onderdeel is van de filosofische reflectie. Onze omgang met de geschiedenis is zelf historisch gesitueerd, tegen de achtergrond van onze tijdsgeest. En ook een historische inleiding tot de wijsbegeerte ontsnapt niet aan deze historiciteit.
Een goede vertrouwdheid met de geschiedenis van de wijsbegeerte is daarom onontbeerlijk voor het functioneren als filosoof. In Wijsbegeerte, een historische inleiding komt de historiciteit van de filosofie in haar dubbele betekenis aan bod. Het eerste deel biedt een inzicht in de lotgevallen van de filosofische rationaliteit van de antieke oudheid tot heden; in het tweede deel wordt de wijsbegeerte als 'historisch-hermeneutische' wetenschap bekeken.