Onder een microscoop lijkt de huid van een mens op een koraalrif. Driehonderd jaar nadat de eerste mens oog in oog stond met een microbe is naar schatting een procent van hun wereld beschreven. We weten meer over de sterren in het heelal. Ooit takelden we onszelf bovenop de zogenaamde piramide van het leven, maar hoe beter we kijken en hoe meer we ontdekken, hoe duidelijker het wordt dat die uitzonderingspositie kunstmatig is. Dit is een verhaal over de oudste en de minder oude levensvormen op aarde en omdat alles met alles verbonden is, is dit ook een verhaal over de mens, zijn relatie met de rest van de wereld en zijn plek daarin. We
zijn niet alleen. Zonder schimmels, gisten, bacteriën, archaea, microdiertjes is er geen ander leven. We delen een wereld. Een wereld met een democratie van soorten en geen tirannie van één soort.
Tine Hens is historica en werkt als zelfstandig journaliste voor onder andere Knack en MO* Magazine. Eerder verscheen van haar Het klein verzet (EPO, 2015) en Het is allemaal de schuld van de Chinezen! (EPO, 2021)