Wybrand Hendriks (1744-1831) was een veelzijdige en kleurrijke persoon, die behalve tekenaar en schilder ook kunsthandelaar, kunstkenner, conservator en restaurator was. Zijn karakteristieke, innemende en directe stijl maakt hem tot één van de meest aantrekkelijke kunstenaars van de periode, met een breed oeuvre van landschappen, stadsgezichten, genrestukken, stillevens en portretten.
In deze monografie wordt zowel Hendriks’ oeuvre besproken als zijn centrale positie als bestuurder en kunstkenner worden belicht. Daarnaast komen ook zijn werkzaamheden als opzichter der kunstverzamelingen van Teylers Stichting aan bod, en zijn functie als zogeheten ‘kastelein’ van Pieter Teylers huis. Onvermoeibaar verzamelde hij voor het museum tekeningen van eigentijdse en oude meesters.
Maar bovenal zal zijn gevarieerde oeuvre van teken- en schilderkunst de aandacht krijgen die het verdient. Met een indrukwekkend realisme maken zijn heldere landschappen, stadsgezichten en interieurs het dagelijks bestaan navoelbaar. Zijn karakteristieke – soms bijna karikaturale – portretten brengen de mensen nabij in al hun ijdelheid en kwetsbaarheid.