Als herinnering voor later: Duitse soldaten fotografeerden Nederland 1940-1945
Na het succesvolle Nach Holland brengt Gerard Groeneveld opnieuw een fotoboek met veel ongepubliceerde Duitse privéopnamen.
Maakten Duitse soldaten tijdens de aanval op Nederland in mei 1940 al veelvuldig gebruik van hun fotocamera, tijdens de bezetting nam hun lust tot fotograferen nog meer toe. Zo hielden ze hun herinneringen vast voor later en konden ze via hun kiekjes met familie en naasten thuis communiceren.
Lange tijd bleven deze privébeelden verborgen, maar inmiddels kwamen deze foto’s via de commercie in het zicht van historici, verzamelaars en musea. Met het verstrijken van de tijd verkregen de beelden een ongekende historische waarde. De toeschouwer krijgt hiermee een unieke kans om via de lens van de Duitse soldaten mee te kijken naar een bewogen tijd, die tot op de dag van vandaag nazindert in onze collectieve herinnering. We zien op de foto’s de Duitsers Nederland binnentrekken, het land overnemen en er langzamerhand steeds meer vertrouwd raken, de camera binnen handbereik. Beelden waarin de oorlog van zich laat spreken, maar ook van vertier, contacten met de burgerbevolking, met de kinderen en de meisjes. Beelden van een ogenschijnlijke onschuld, die al snel plaatsmaken voor een dreigende werkelijkheid