Dit boek laat zien hoe tijdens de bevrijdingsoorlog in Nederland langdurig en verbeten gestreden werd en dat het verloop ervan per provincie verschillend was. Na Dolle Dinsdag 5 september 1944 vochten de geallieerden ten zuiden van de grote rivieren maandenlang tegen de Duitsers. In het voorjaar van 1945 begon de opmars naar het noorden en oosten. In de Vesting Holland werd niet gevochten. Duizenden burgers en militairen kwamen om in het bevrijdingsgeweld. Vreugde en verdriet gingen hand in hand. Voor de herwonnen vrijheid werden zware offers gebracht, zowel door geallieerde militairen als door Nederlanders. Duitse represailles in Putten en bij Varsseveld en De Woeste Hoeve onderstreepten de niets ontziende woede van de Duitsers over hun naderende nederlaag.
Daarnaast bracht de bevrijdingsoorlog grote materiële schade, met name in Zeeland waar het geïnundeerde Walcheren een hoge prijs betaalde. Maar ook bij hevige gevechten in Noord-Limburg en andere delen van Nederland werden dorpen en steden soms zwaar getroffen. Oorlogsmisdaden en daden van grote individuele moed waren extra accenten in deze oorlog.
Nederland werd stap voor stap bevrijd. De Slag om de Schelde leidde niet alleen tot veel leed voor burgers op Walcheren, maar ook tot enorme verwoestingen in Zeeuws-Vlaanderen. De deels mislukte operatie Market Garden in september 1944, had grote invloed op de bevrijding van delen van Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. De Slag bij Overloon waarbij veel tanks betrokken waren, en het oprukken langs en over de Maas, gingen gepaard met talrijke slachtoffers en ernstige schade in steden en dorpen.
De tweede fase van de bevrijding in het midden, oosten en noorden van Nederland in 1945 verliep sneller dan in het najaar van 1944, maar trok ook heftige sporen. In Drenthe en Overijssel rukten de geallieerden weliswaar in hoog tempo op, maar dat verliep niet zonder strijd.
Naast de militaire operaties en de overwegingen daarachter, komt in Nederlandse Bevrijdingsoorlog ook uitdrukkelijk het effect op de burgerbevolking aan bod, evenals het optreden van het verzet. De bevrijding van de kampen Westerbork, Vught en Amersfoort confronteerden de geallieerden met de verschrikkelijke concentratiekampen die ook in Nederland bestonden.