De kunst van het onderhoud
Dit land ligt er keurig verzorgd bij. Dat is wat mensen van buiten Nederland
direct opvalt als ze in ons land arriveren. Strakke wegen, glimmende
kantoorgebouwen, verzorgde treinen, schoon water uit de kraan en elektriciteit
zonder onderbreking.
Dat gaat niet vanzelf. Honderdduizenden mensen in Nederland zijn dagelijks
bezig met onderhoud. Met zorg en passie plegen zij onderhoud aan onze infrastructuur, transportmiddelen, installaties en machines. Buiten de onderhoudswereld zijn deze mensen doorgaans onzichtbaar en is het veelal onduidelijk wat de ingrijpende gevolgen kunnen zijn als het onderhoud niet goed is georganiseerd. Bruggen zouden kunnen instorten, fabrieken ontploffen, treinen ontsporen en grondgebieden overstromen.
Gewone dingen zijn niet zo gewoon zonder goed onderhoud.
Zonder goed onderhoud wordt in Nederland geen cent verdiend. Want wat moet je zonder wegen, bruggen, sluizen, havens, vliegvelden, dijken en leidingen? Het zijn onze publieke kapitaalgoederen. Op die basis draaien fabrieken en installaties en staan gebouwen, rijden treinen, varen schepen en landen vliegtuigen. De waarde van onderhoud is helder.
Je Maintiendrai, de waarde van onderhoud is voor iedereen die op ontdekkingstocht wil in deze verborgen, maar o zo fascinerende onderhoudswereld.
Ongeveer 300.000 mensen in het onderhoud dragen samen ruim 30 miljard euro bij aan het bruto binnenlands product. Na lezing van dit zeer toegankelijke boek is de kunst van het onderhoud niet langer zwarte magie, maar een vakkundige activiteit die er elke dag voor zorgt dat alles in ons land blijft functioneren.