Beleidsevaluatie richt zich op het beoordelen van nieuw en bestaand beleid. Het informeert beleidsmakers, bestuurders en burgers over de effecten, doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid. De antwoorden op de vragen of beleid ‘werkt’, op welke manier en voor wie zijn onmisbaar voor onze kennisdemocratie. Ze maken beleidsgericht leren en het afl eggen van verantwoording mogelijk. Tegelijkertijd is evalueren altijd maatwerk: hoe je evalueert hangt af van wat je evalueert.
Dit nieuwe boek biedt een beschouwende én praktische behandeling van de belangrijkste onderwerpen op het gebied van de beleidsevaluatie. Vanuit drie typen – die kernachtig kunnen worden geduid als ‘meten’, ‘luisteren’ en ‘bezoeken’ – bevat het zowel de theoretische bagage als een praktische handleiding voor het goed opzetten en uitvoeren van evaluatieonderzoek. De belangrijkste functies van het vooraf en achteraf evalueren van beleid worden beschreven, evenals beleidsmonitoring, het ontwerpen van onderzoek en methoden voor dataverzameling. Ook wettelijke kaders en kwaliteitseisen voor beleidsevaluatie komen aan de orde en de vraag wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat evaluaties benut worden. Een praktisch stappenplan beschrijft ten slotte de fasen van evaluatieonderzoek van agendering tot eindrapportage.
Beleidsevaluatie in theorie en praktijk is bedoeld voor gebruik in opleidingen aan universiteiten en hogescholen, vakopleidingen maar ook voor de praktijk, waaronder rekenkamers en kenniswerkers. Praktische voorbeelden uit Nederland en Vlaanderen, beschouwende bijdragen van experts en de academische en praktische ervaring van de auteurs vormen een rijke inspiratiebron voor beleidsmakers, onderzoekers en wetenschappers.
‘Dit boek verbreedt de gereedschapskist van evaluatoren. Dat maakt opgavegericht evalueren mogelijk: het vinden van een bij het vraagstuk en de beleidsaanpak passende vorm van evalueren.’
Prof. dr. M.A. van der Steen,
Erasmus Universiteit Rotterdam / Ned. School voor Openbaar Bestuur