Ontwikkelingspedagogiek / Druk 2

pedagogiek in breder perspectief

Voorzijde
Achterzijde
63,50
Levertijd: 4 werkdagen
Met 5% studentenkorting
voor 60,33 i
+
Bestel
ISBN: 9789462365421
Uitgever: Boom
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Jan Willem de Graaf Maryke Tieleman-Fokker
Druk: 2
Relevante opleidingen: Pedagogisch Educatief Professional Sociaal Werk in de Zorg Social Work Ad Pedagogisch Educatief Professional Ad Sociaal Werk in de Zorg
Pagina's: 352
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2016
Voorgeschreven bij o.a.: Christelijke Hogeschool Ede (CHE)
Vervanger van: 9789059318243
NUR: Pedagogiek

Bij de opvoeding van ieder kind spelen de omgeving waarin het kind opgroeit en zijn biologische mogelijkheden een heel belangrijke rol. In Ontwikkelingspedagogiek wordt de wisselwerking tussen deze twee factoren uitvoerig behandeld. De verschillende disciplines die zich bezighouden met de (neuro-)psychologische ontwikkeling en de opvoeding van het kind worden samengebracht en kritisch besproken.

Het boek start met een algemeen gedeelte waarin opvoedingsstijlen, visies, gezinstypen, opvoedingsdoelen en -middelen aan bod komen. Daarna volgt een gedeelte over pedagogische situaties die meer uitdaging vergen, oftewel de orthopedagogiek. Het boek eindigt met een aanzet tot de (ortho-)didactiek. Elk hoofdstuk is voorzien van een korte inleiding op het onderwerp, tips om te interveniëren, een samenvatting, een begrippenlijst en casusmateriaal met opdrachten.

In deze volledig herziene en geactualiseerde druk van Ontwikkelingspedagogiek wordt de diagnostiek kritisch belicht en wordt de (zelf)opvoeding van speciale talenten uitgebreid behandeld. Ook is er aandacht voor de gevolgen van de opvoeding voor de ontwikkeling van het brein. Op de bijbehorende website, www.ontwikkelingspedagogiek2edruk.nl, is bovendien voor zowel student als docent veel extra materiaal te vinden.

De opvoeding wordt enerzijds gefaciliteerd of beperkt door de biologische aanleg van een kind, maar de opvoeding heeft anderzijds ook een duidelijke beperkende of faciliterende invloed op de mogelijkheden en beperkingen van een kind. Een beperking kun je beschouwen als een afwijking van het gemiddelde. Zo'n afwijking kan ook een kracht of uitdaging zijn, mits de opvoeder die signaleert en coacht. In Ontwikkelingspedagogiek wordt daarom de term 'uitdagingen' gehanteerd.

Het boek start met een algemeen gedeelte, waarin opvoedingsstijlen, visies, gezinstypen en opvoedingsdoelen en middelen worden besproken. Dit gedeelte wordt vervolgd met pedagogische situaties, die meer uitdaging vergen, oftewel orthopedagogiek. Het boek eindigt met een aanzet tot de (ortho)didactiek. Elk hoofdstuk is voorzien van een inleiding, een samenvatting, tips om te interveniëren en casusmateriaal met opdrachten.

In deze volledig herziene en geactualiseerde druk van Ontwikkelingspedagogiek wordt onder andere de diagnostiek kritisch besproken en wordt de (zelf)opvoeding van speciale talenten uitgebreid behandeld. Ook is er aandacht voor de gevolgen van de opvoeding voor de ontwikkeling van het brein.