Overheden en private partijen zien steeds vaker in dat veiligheidsvraagstukken alleen in samenwerking tussen overheid en private sector effectief kunnen worden aangepakt. Door de krachten te bundelen kan synergie ontstaan. In de praktijk leeft een grote behoefte aan kennis en inzicht. De voortschrijdende digitalisering van onze samenleving en het ontstaan van allerlei nieuwe dreigingen zoals cybercrime dragen daaraan sterk bij.
In dit boek zijn de good practices op het gebied van privaat-publieke samenwerking (PPS) onder meer via een vijftal praktijkcases, zoals het Landelijk Skimmingpoint, de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit en het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting, onderzocht en in beeld gebracht.
De succesfactoren van PPS-projecten op het gebied van digitalisering en cybercrime worden in het boek aan de hand van een integraal model systematisch uitgewerkt. Ook de juridische aspecten van privaat-publieke samenwerking komen aan de orde. Het boek bevat vele praktijkvoorbeelden die kunnen dienen als inspiratiebron voor andere bestaande, of nog te starten PPS-projecten. Uiteraard worden ook aanbevelingen gedaan voor de praktijk van privaat-publieke samenwerking.
Peter Hagenaars is bedrijfskundige en sinds 2004 directeur van Top Management Consult. Als kwartiermaker van het landelijke Programma Aanpak Cybercrime stond hij aan de wieg van vele privaat-publieke samenwerkingsverbanden, zoals het Landelijk Skimmingpoint en het Digitaal Bedrijvenloket. In zijn aanpak speelt het overdragen van kennis en ervaring een belangrijke rol. Dit boek is daarvan een sprekend voorbeeld.
Jacqueline Bonnes is de laatste tien jaar werkzaam als officier van justitie te Rotterdam, waarvan de laatste vier jaar met de portefeuille cybercrime. Daarvoor was zij werkzaam als wetgevingsjurist en plaatsvervangend hoofd Wetgeving van het ministerie van Economische Zaken, waarbij zij niet alleen wetgevingsprojecten heeft begeleid, maar ook convenanten heeft getoetst en opgesteld. Dit boek is geschreven op persoonlijke titel.
De gekleurde ethernetkabels op de foto op de voorkant staan symbool voor samenwerkende private en publieke partijen in het (digitale) veiligheidsdomein. De kabels zijn in elkaar vervlochten, waardoor een gebundelde kabel ontstaat die sterker is dan de som van de individuele kabels: de kracht van privaat-publieke samenwerking.