Hulpverlener word je niet zomaar. Hulpverlenen is een beroep waarvoor je veel theorie bestudeert, werkt aan je houding en je vaardigheden ontwikkelt.
Als hulpverlener ben je je eigen gereedschap. In je opleiding leer je jezelf goed kennen. Het is belangrijk te weten hoe je eigen ontwikkeling is verlopen en wat de betekenis van diverse (levens)thema's voor jezelf is. Dit boek helpt je om zó bezig te zijn met je opleiding en alle ervaringen die je daarbij tegenkomt dat je een persoonlijke beroepshouding kunt ontwikkelen.
In Met passie naar professionaliteit komen die (levens)thema's aan de orde die voor een hulpverlener essentieel zijn: relaties aangaan, omgaan met gevoelens, zelfbeeld, verschil durven te maken, het conflict, leren en werken in een team, beroepshouding, aanraken en aangeraakt worden, afhankelijkheid en macht.
Het boek is sterk praktijkgericht en is naast een studieboek ook een werkboek. Elk hoofdstuk sluit af met kernpunten, waardoor het gemakkelijker is de hoofdpunten vast te houden. Daarbij staan ook 'Tips voor training', zodat de student zichzelf daadwerkelijk kan ontwikkelen op de betreffende thema's.
In de 2e druk zijn een aantal tekstuele verbeteringen en inhoudelijke veranderingen aangebracht, mede op basis van gebruikerservaringen. Verder is de casuïstiek aangepast zodat de breedte van het werkveld beter herkenbaar is.
In dit boek wordt aangesloten bij de levenservaringen en het kennisniveau van de eerstejaarsstudent in het hoger sociaal agogisch onderwijs. Maar het boek is ook toegankelijk voor studenten van zorgopleidingen.
Bertus Leijenhorst is werkzaam als docent Social Work in het hbo en houdt zich bezig met de beroepshoudingontwikkeling van studenten. Hij is geregistreerd supervisor en daarnaast werkzaam als trainer/coach in de begeleiding van teams.