Zorgverleners richten zich in hun werk vooral op het individu en zijn probleem. Toch vraagt de huidige tijd niet alleen om zelfredzaamheid, maar vooral ook om 'samenredzaamheid'. Ook de samenleving is namelijk verantwoordelijk voor het ontstaan en oplossen van wat vaak 'individuele problematiek' wordt genoemd. Dat vraagt om meer maatschappelijke oriƫntatie en meer sociaal bewustzijn.
Praktijkboek sociologie laat zien hoe zorgverleners met behulp van een helikopterview - de sociologische theorie - hun sociaal bewustzijn kunnen vergroten. De sociologische theorie helpt de zorgverlener om meer inzicht te krijgen in zijn gedrag en dat van zijn cliƫnten en hun problemen. De theorie daagt ook uit om de omgeving te betrekken bij de aanpak van die problemen, want juist in die omgeving liggen namelijk veel kansen.
In dit boek staat de praktische bruikbaarheid van de theorie voor de dagelijkse praktijk van (toekomstige) zorgverleners centraal. Vragen, casussen en opdrachten helpen de student binnen de sociaalagogische of gezondheidssector om zich die theorie eigen te maken en haar te gebruiken in concrete werksituaties.
Harry Hendrix is socioloog en al meer dan veertig jaar werkzaam als socioloog, docent, trainer, supervisor en adviseur in de wereld van de zorg. Ruim dertig jaar geleden schreef hij het Werkboek sociologie, waarvan dit praktijkboek na een serie herdrukken een grondige revisie is. Daarnaast schreef hij nog tal van andere boeken.