Het maken van verbinding met de samenleving is cruciaal voor de politieorganisatie. Met het oog op de toenemende polarisatie is de noodzaak van verbinding urgenter geworden. Het is voor de politie van wezenlijk belang om maatschappelijke spanningen vroegtijdig te kunnen signaleren en daarop in te spelen. Maar het gaat niet alleen om polarisatie. Ook andere maatschappelijke en veiligheidsthema’s, zoals de aanpak van ondermijning, vragen om een actief verbindende rol van de politie.
De Bondgenotenmethodiek is ontwikkeld zodat de politie verbinding heeft met verschillende gemeenschappen, leefstijlen en culturen in de samenleving, weet wat er speelt en wat de effecten zijn van haar optreden. In verbinding geeft antwoord op de vraag hoe je dat in de praktijk doet: verbinding maken, in verbinding staan, in verbinding komen, meer zicht krijgen op maatschappelijke spanningen en voorkomen dat maatschappelijke onrust escaleert.
Bondgenoten is zeker niet de enige methode om invulling te geven aan de verbinding tussen politie en burgers. Dit onderzoek naar de Bondgenoten methodiek biedt een breder inzicht in wat ervoor nodig is om duurzame en effectieve verbindingen tussen politie en burgers tot stand te brengen. Dit boek is van belang voor eenieder die geĂŻnteresseerd is in gebiedsgebonden politiezorg en de relatie tussen politie en burgers.