Internet, individualisering, media en globalisering hebben een ander type samenleving gecreëerd, met veranderende eisen aan de overheid, het bedrijfsleven en aan burgers zelf. Dat heeft consequenties voor de beleidsontwikkeling. Menig ambtenaar worstelt met de vraag hoe zij/hij in de huidige wereld het beroep van beleidsambtenaar goed kan uitoefenen.
Het boek ‘Beleidsontwikkeling in de 21e eeuw - Hoe het anders kan (en zou moeten)’ biedt een nieuw conceptueel kader voor beleidsontwikkeling als een open proces waarin naast gebruikelijke stakeholders ook ongebruikelijke stakeholders en gewone burgers betrokken worden.
Dit boek, ‘Werkvormen voor open beleidsontwikkeling’, is hierop een praktisch vervolg, maar kan op zichzelf gelezen worden. Het boek biedt een groot aantal werkvormen aan om open beleidsprocessen vorm te geven. Voor het vlot kunnen kiezen is aan elke werkvorm één of meer van de volgende trefwoorden toegekend: intervisie, out-of-the-box, toekomstverkenning, risicomanagement, probleemoplossing, evaluatie.
In deze snel veranderende wereld wil dit boek de beleidsambtenaar inspireren met een variëteit aan werkvormen om haar/hem daarmee te faciliteren open beleidsprocessen met veel stakeholders vorm te geven!