De rechtsstaat staat volop in de belangstelling en in het debat erover staan de meningen soms lijnrecht tegenover elkaar. De toeslagenaffaire, grootschalige drugscriminaliteit en de Coronawet wijzen volgens sommigen op een belabberde staat van de rechtsstaat, terwijl anderen juist in uitkeringsfraude, de straffe aanpak van ondermijnende criminaliteit of virusontkenners met hun complottheorieën oorzaken voor rechtsstaatverval zien.
Kennelijk is de rechtsstaat een makkelijk containerbegrip om van alles onder te scharen. Dit boek laat zien hoe gevaarlijk dat is. Een verkeerd begrip van wat een rechtsstaat is, leidt tot een verkeerde diagnose en dus ook tot een verkeerde therapie. Spraakverwarring zal ons evenmin helpen om uit de institutionele crisis te komen waarin de rechtsstaat in Nederland en Europa verzeild is geraakt.
Met dit boek leren studenten in de bestuurskunde en de rechtsgeleerdheid de rechtsstaat beter te begrijpen. Publieke professionals krijgen de broodnodige bagage om debatten over de crisis in Nederland en de Europese Unie te duiden en hun weg te vinden in het woud van opvattingen, theorieën, analyses en diagnoses.