In De veerkracht van Nederland wordt 100 jaar publieke veiligheid voor het voetlicht geplaatst, door 70 jaar terug te blikken en 30 jaar vooruit te kijken. Hoe is Nederland de afgelopen decennia omgegaan met de rampen en crises die de samenleving hebben geteisterd? Wat is er geleerd van de Watersnoodramp, de Vuurwerkramp en de Bijlmerramp?
En van de coronacrisis, de vluchtelingencrisis en de gaswinningscrisis in Groningen? Wat kan daarvan worden meegenomen voor de toekomst, nu de klimaatverandering, de digitalisering en de energietransitie nieuwe risico’s met zich meebrengen?
Dit boek biedt een verzameling van verhalen, lessen en visies op de publieke veiligheid van Nederland en de veerkracht van onze samenleving. Aan het woord komen bestuurders, hulpverleners, experts en burgers. Stuk voor stuk mensen die zeggen waar het op staat en daarmee stof tot nadenken geven. Zodat de samenleving concrete stappen kan zetten naar een intensieve samenwerking tussen alle partijen die een rol spelen in het waarborgen van de publieke veiligheid van Nederland.