De praktijk is weerbarstiger dan de leer. Dat geldt zeker voor het arbeidsrecht. Wie in de praktijk beslissingen op dit terrein neemt, weet dat hij met een waaier van wetten en regels rekening moet houden. Regels die betrekking hebben op aanstelling en ontslag, ziekte en arbeidsongeschiktheid, beloning en tal van andere onderwerpen. Het arbeidsrecht kent vele valkuilen, zodat vergissingen snel zijn gemaakt. Daar komt bij dat een verkeerde beslissing ingrijpende personele en financiële consequenties kan hebben.
Deze publicatie geeft niet alleen een duidelijke en overzichtelijke uiteenzetting van het arbeidsrecht, maar ook een groot aantal tips en voorbeelden die aan de dagelijkse praktijk en aan rechterlijke uitspraken zijn ontleend. Beoogd is de gebruiker gereedschap in handen te geven om problemen zoveel mogelijk te voorkomen of adequaat op te lossen.
De publicatie is geschreven vanuit de optiek van de werkgever of degene die namens hem personeelsaangelegenheden behartigt, zoals de hr-manager of -adviseur. Het is echter ook goed bruikbaar voor anderen die in de praktijk met het arbeidsrecht te maken hebben. De uitgave kan tot op zekere hoogte het inschakelen van een dure deskundige voorkomen. Dat neemt niet weg dat sommige problemen zo complex zijn dat het onverstandig is zelf te gaan experimenteren. Eén van de doelstellingen van deze publicatie is de gebruiker ook daarvan bewust te maken.
Editie 2024
Het arbeidsrecht is continu in ontwikkeling. Soms met grote stappen, soms met kleine aanpassingen.
Op arbeidsrechtelijk gebied zagen we in 2023 opnieuw geen aardverschuivingen. De politiek worstelt nog met de arbeidsmarkt en de problemen in het arbeidsongeschiktheidsstelsel maar heeft (nog) geen nieuwe wetgeving op die gebieden aangenomen. Kleine veranderingen zijn er wel zoals de inwerkingtreding van de Wet bescherming klokkenluiders en jurisprudentie van de Hoge Raad over bijvoorbeeld de afbakening tussen werknemers en zelfstandigen (Deliveroo-uitspraak).
Op het gebied van pensioenen, waar in deze Praktijkgids ook bij stilgestaan wordt, waren wel grote veranderingen, onder andere door de Wet toekomst pensioenen.
Al deze wijzigingen – en vele andere – worden in de betreffende hoofdstukken van deze gids uitgebreid behandeld.